Valikko Sulje

Unkarin kansallismielinen liike: Légió Hungária

legio hungaria

Sinimustan Liikkeen yksi tavoite on solmia suhteita ja tehdä yhteistyötä muiden eurooppalaisten kansallismielisten liikkeiden kanssa. Yksi näistä on Unkarissa toimiva Légió Hungária.

Unkarin poliittiselle tilanteelle löytyy yhtymäkohtia Suomesta. Vaikkakin valtaapitävä Viktor Orbánin Fidesz -puolue onkin suomalaista vastinettaan, Perussuomalaisia, monin tavoin lähempänä ajamiamme arvoja, on puolue toistuvasti ollut kykenemätön vastaamaan globalismin ja liberaalidemokratian aiheuttamiin ongelmiin. Valtamedian ylläpitämä kuva Fideszin äärioikeistolaisuudesta onkin usein liioiteltu sekä valheellinen, ja Unkarin neutraali asemoituminen Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan on vain ruokkinut tätä narratiivia. Toisin kuin virheellistä tietoa levittävät uutiset väittävät, esimerkiksi sateenkaaripropaganda ei ole Unkarissa kiellettyä, ja myös samaa sukupuolta olevat parit voivat perustaa rekisteröidyn parisuhteen. Lisäksi Budapest Pride on kansainvälinen kymmenien tuhansien osallistujien pervoparaati, jonka poliisi sallii joka vuosi. Unkari ei myöskään ole täysin suojattu vieraskansoista koostuvalta maahanmuutolta, ja valtio tarjoaa siirtolaisvirroille monia laillisia keinoja asettua maahan asumaan.

Viktor Orbán on pohjimmiltaan timosoinimainen populisti, jonka poliittista toimintaa ei ohjaa maailmankatsomus tai ideologia, vaan kansansuosio. Vuonna 1989 Unkarin hallinnon vaihtuessa Orbán astui politiikkaan liberaalina “nuorena demokraattina”, jota myös George Sorosin säätiö tuki hänen opintojensa ja kontaktiensa solmimisen aikoihin. Välillä Orbán toimi Unkarin nationalistien vähimmäisvaatimuksia vastaan ja toisinaan taas katolilaista kirkkoa vastaan. Tämä toi vain osittaista menestystä, jota seurasi nopea lasku, jolloin Orbán päätti päivittää strategiaansa. Hän määritteli itsensä “siviilikonservatiiviksi” ja alkoi nopeasti työntää tätä myös viestintärintamalla. Nykyään Orbán käyttää paljon radikaalioikeistolle ominaista retoriikkaa, koska tätä kannattaa unkarilaisen yhteiskunnan suuri enemmistö. Samaan aikaan Fidesz on rakentanut vahvan liiton israelilaisen Likud-puolueen (Fideszin sisarpuolueen) kanssa, jota on hyvä käyttää poliittisena kilpenä, kun puoluetta kutsutaan äärioikeistolaiseksi. Unkari onkin hyvä esimerkki valtiosta, jossa vartti-isänmaallisten vallanpitäjien sanat ja teot eivät kohtaa, mikä tekee todellisesta kansallismielisestä politiikasta haastavaa.

Légió Hungária on vuonna 2018 perustettu ulkoparlamentaarinen kansallismielinen liike, joka on pyrkinyt aktivoimaan Unkarin radikaalioikeistolaista kenttäväkeä ja toimimaan vastavoimana maan puoluepolitiikalle. Liike kuvaa ideologiaansa militantiksi konservatismiksi, joka ammentaa paljon 1900-luvun autoritäärisistä ideologioista, mutta ei kuitenkaan kopioi niitä. Militanttisuudellaan legioona haluaa tuoda esille olevansa aina valmis taisteluun isänmaansa ja arvojensa puolesta. Légió Hungária mainitsee perusperiaatteikseen perinteet, identiteetin ja yhteisön. Unkarin valtion historia Karpaattien altaan alueella ulottuu yli tuhannen vuoden taakse, joten unkarilaisen kansan, tai muidenkaan eurooppalaisten kansojen, identiteettiä ei tule typistää kollektiiviseen eurooppalaiseen identiteettiin, joka on syntynyt vasta viime vuosisadalla.

Toisin kuin Sinimusta Liike, Légió Hungária vaikuttaa pelkästään puoluepolitiikan ulkopuolella. Järjestön jäsenilleen suuntaama aktiviteetti on kuitenkin pitkälti samaa kuin meidänkin puolueemme yhteisöllinen toiminta: Légió Hungária järjestää muun muassa puhetapahtumia, vaellusta ja liikuntaa, kuten kamppailulajiharjoituksia. 12. helmikuuta vietetty Kunnianpäivän marssi (Festung Budapest) on myös Unkarin kansallisradikaalien järjestämä tilaisuus, jossa on muisteltu unkarilaisten ja saksalaisten yritystä murtaa Neuvostoliiton Budapestin piiritys vuonna 1945. Viktor Orbánin hallitus on kuitenkin ajanut läpi lain, jolla tilaisuus on kielletty, mistä näkyy oleellisesti Unkarin nykyhallinnon suhtautuminen radikaalimpiin yhteisöihin. Légió Hungária ei halua puolueeksi, koska se kokee Unkarin puoluepoliittisen järjestelmän haitalliseksi todellisille kansallisradikaaleille; Unkarin poliittisen kentän ovat vallanneet oikeistopopulistit, jotka tosiasiassa eivät aja kansallisaatetta. Järjestö kuitenkin pyrkii verkostoitumaan ja luomaan suhteita myös puoluepolitiikassa vaikuttaviin tahoihin, kuten Fideszin kansallismielisempään siipeen.

Légió Hungárian jäseniä vieraili keväällä Kansallismielisten liittouman järjestämässä Operaatio Kotkanpesä -seminaarissa Etelä-Suomessa. Tapahtumassa oli myös useita Sinimustan Liikkeen aktiiveja, ja puolueemme saikin kutsun Légió Hungárian elokuussa järjestettyyn viisivuotisjuhlaan, johon kaksi jäsentämme kävivät osallistumassa. Juhlaan oli kutsuttu myös muita ulkomaalaisten kansallismielisten liikkeiden edustajia, ja paikalla oli vieraita muun muassa Ruotsista ja Sveitsistä. Tapahtuman ohjelmaan kuului liikuntaa, erilaisia esityksiä ja puheita sekä verkostoitumista hyvässä yhteishengessä. Sinimustan Liikkeen edustajat pitivät puheen Légió Hungárian, puolueemme ja muun eurooppalaisen kansallismielisen liikehdinnän yhtymäkohdista sekä yhteisestä taistosta. Lisäksi osallistujamme lahjoittivat tapahtuman järjestäjille Suomen Heimo -lehden uudelleenpainoksen, jossa käsitellään muun muassa Unkarin ylioppilaiden asemaa 1920-luvun alussa. Vastalahjaksi edustajamme saivat Légió Hungárian jäsenoppaan, jota ei tätä ennen oltu jaettu muille kuin järjestön jäsenille.

Puolueemme kiittää unkarilaista sisarliikettämme vieraanvaraisuudestaan ja toivotamme heille parasta onnea heidän omaan taisteluunsa kansansa puolesta.