Valikko Sulje

Suomineidot haastattelussa

Twitter neidot

Yle on julkaissut neliosaisen dokumenttisarjan nimeltä Suomineidot. Sen ensimmäinen jakso näytetään tänään Yle TV2-kanavalla kello 21:55, mutta kaikki neljä jaksoa ovat jo katsottavissa Yle Areenassa. Sarjassa seurataan kolmen kansallismielisen naisen elämää ja tutustutaan heidän maailmankuviinsa. Sarja kuvattiin vuoden 2021 kesän ja syksyn aikana ja sen kolmesta päähenkilöstä kaksi, Jasmina ja Meri, pääsevät tässä lyhyessä haastattelussa kertomaan ajatuksiaan siitä, millaista oli olla mukana tekemässä tällaista dokumenttia.

Noin vuosi sitten kansallismielisten piireissä kiersi tieto siitä, että Ylellä esitettävään dokumenttiin haettiin kansallismielisiä naisia. Moni päätti olla lähtemättä mukaan. Päätit kuitenkin toisin. Miksi?

Jasmina: Päätin, koska minusta projekti vaikutti mielenkiintoiselta. On kiinnostavaa käsitellä omia näkemyksiä julkisesti. Kiinnostavaa on myös päästä seuraamaan läheltä sitä, kuinka tv-sarjaa ylipäänsä tehdään.

Meri: Mietin asiaa pitkään ja hartaasti. Ajattelin, että nyt on kuitenkin hyvä ainutkertainen mahdollisuus sanoa ääneen mitä ajattelee ja miksi.

Olet päässyt jo näkemään lopputuloksen. Kannattiko päätös?

Jasmina: Kyllä sarja oli onnistunut. Ainakin se on onnistunut kuvaamaan kansallismielisyyden laajan kirjon ja herättänyt somessa keskustelua.

Meri: Kyllä. Lopputulos on aivan huikea.

Millaisen kuvan dokumentti antaa kansallismielisyydestä? Positiivisemman vai negatiivisemman, kuin mitä odotit?

Jasmina: Antaa monipuolisen kuvan.

Meri: Monipuolisen kuvan. Me kaikki emme ole samanlaisia, arvotkin vaihtelevat. Positiivisemman, henkilökuvat ovat rehellisesti oman näköisiä.

Jäikö dokumentista pois jotain mielestäsi oleellista?

Jasmina: Jäihän siitä pakostakin pois paljon hyviä juttuja, kuten se missä avaan omaa ajatteluani ja elämäntapaani tarkemmin. Ja muutama keventävä elementti jäi pois myös.

Meri: Jäi, mutta asiaa ja kerrottavaa, tarkennettavaa on niin paljon, liian pitkäkään dokumentti ei ole hyvä.

Koetko, että dokumentin tekijät yrittivät luoda jotain ennalta mietittyä narratiivia?

Jasmina: En oikeastaan.

Meri: En, tekijätiimi oli hyvin asiallinen ja mukava. Timanttisia ammattilaisia.

Kuinka yhteistyö tekijöiden kanssa sujui?

Jasmina: Yhteistyö sujui oikein hyvin.

Meri: Erittäin hyvin, kenelläkään ei ollut kertaakaan edes huonoa päivää.

Koitko, että dokumentin tekemiseen liittyi haasteita?

Jasmina: Haasteena ehkä lähipiirin osuus, tai sen puute.

Meri: Kyllä, ajankäyttö ja tarkka miettiminen mitä voi sanoa ja näyttää.

Luuletko, että dokumentin näyttäminen Ylellä saa aikaan vihaisia reaktioita poliittisissa vastustajissamme? Kuinka arvelet tavallisten ihmisten ottavan dokumentin vastaan?

Jasmina: Vastustajissa se on jo herättänyt kiukkua. Muissa se saattaa herättää ihmetystä, että jaa tällaisiakin ihmisiä on!

Meri: Aivan varmasti. Ihmettelisin jos ei saa. Tavallista ihmistä ei saata juurikaan kiinnostaa. Katsoi uteliaisuudesta, kommentoi jotain ja jatkaa elämäänsä.