Valikko Sulje

Sinimusta Liike vaatii venäläisten turvapaikanhakijoiden pikakäännytystä

raja fb

Venäjän julistaman liikekannallepanon johdosta sadat tuhannet venäläiset miehet ovat pyrkineet pakenemaan maasta välttääkseen kutsuntoja. Pelkästään Suomeen on saapunut viikonlopun aikana 17 000 venäläistä, ja ainakin osa heistä on jättänyt turvapaikkahakemuksen maahanmuuttovirastolle. Tällä hetkellä päättäjämme keskustelevat siitä, voisiko itänaapurissa tapahtunut liikekannallepano toimia perusteena turvapaikan myöntämiselle, siinä missä aktiivisimmat ihmisoikeusaktivistit näkevät turvapaikkojen myöntämisen keinona taistella Putinin hallintoa vastaan.

Sinimusta Liike haluaa muistuttaa, että monet venäläiset suhtautuivat Ukrainan sotaan niin kauan myötämielisesti, kun se ei koskenut heitä itseään. Nyttemmin julkaistuissa somekeskusteluissa ilmenee myös venäläisten pakenijoiden motiivit – pelkona on oman henkensä menettäminen tai maan asevoimissa tapahtuva kaltoinkohtelu, eivätkä ne kärsimykset, joita Venäjän johtamat ja aseistamat joukot ovat tähän mennessä ukrainalaisille aiheuttaneet.

Puolueemme mielestä nyttemmin julistettua liikekannallepanoa ei tule missään vaiheessa käyttää Suomeen kohdistuvan maahantulon oikeuttamiseksi, sillä kyseinen oikeus koskisi Venäjän kokoisessa maassa potentiaalisesti miljoonia ihmisiä. Ja kuten tapahtui ukrainalaistenkin kohdalla, potentiaalisten pakenijoiden mukana tulisi mitä todennäköisimmin tuhansittain afrikkalaisia, arabeja ja keskiaasialaisia, jotka käyttäisivät tätä pakolaiskriisiä uutena väylänä länsimaisen elintason piiriin. Pahimmillaan Suomea voisi kohdata vuoden 2015 toisinto, jolloin Syyrian sodan nimissä maahan saapui kymmenien tuhansien kehitysmaalaisten mosaiikki, joista ainoastaan mitätön osuus koostui syyrialaisista.

Suomen tulee varmistaa se, ettei maailmalle välity sen kaltaista viestiä, joka rohkaisisi lähtökuopissa olevia kehitysmaalaisia tulemaan maahamme. Suomen tulee myös osoittaa venäläisille, ettei meidän maamme ole turvapaikka aiemmin ”antifasistista erityisoperaatiota” kannattaneille ihmisille, jotka joutuvat nyt ensimmäistä kertaa kohtaamaan kannattamiensa asioiden seuraukset. Suomen tulee myös tietoisesti rajoittaa venäläisten saapumista maahamme, sillä emme halua luoda maahamme sen kaltaista vähemmistöä, jota itänaapurimme voisi käyttää poliittisen painostuksen perusteena.