Valikko Sulje

Oodi perui Sinimustan Helsingin tilavarauksen – lukupiiri aiotaan järjestää silti

Tiedote 18.03.2022
Julkaisuvapaa

Sinimusta Liike oli järjestämässä Helsingin piirin voimin lukupiiriä Helsingin keskustakirjasto Oodista varatussa suljetussa tilassa, kunnes kirjastonjohtaja päätti yhdenvertaisuusvaltuutetun kehotuksesta perua varauksen.

Sinimustan Liikkeen Helsingin piiri eli Sinimusta Helsinki varasi helmikuussa Oodista tilan POC-lukupiirin innoittamana, joka oli nimensä mukaisesti (People of Color) suunnattu vain mustille ja ruskeille henkilöille. Maaliskuussa tapahtuman järjestäjää lähestyttiin sähköpostilla, jossa kehotettiin jättämään tilaisuudesta kannattajakorttien keräys pois, koska poliittiset tilaisuudet eivät ole sallittuja kirjastossa. Kirjasto kertoi tarjoavansa lukupiirille saman tilan ja ehdot, joita POC-lukupiiri käytti. Sinimusta Helsinki hyväksyi kirjaston vaatimukset.

Perjantaina 18.3 alkoi Twitterissä äärivasemmistolaisen Varisverkoston taholta kampanja, jossa vaadittiin kirjastoa perumaan tapahtuma. Oodi osallistui keskusteluun kertomalla, että he ovat yrittäneet perua tapahtuman, mutta heidän lakimiehen mukaan mitään laillista perustetta perumiselle ei ole. Lisäksi kirjaston johtaja viestitti tapahtuman järjestäjille, että tapahtuma voidaan yhä edelleen järjestää, mutta tapahtuman kuvauksesta tulisi poistaa ilmaus ’’vain suomalaisille’’. Järjestäjät ottivat esille POC-lukupiirin oikeuden rajata tapahtuma vain värillisille ja poistavansa ilmaisun, jos järjestäjät perustelevat toisen tapahtuman oikeuden rajata kohdeyleisöä. Hieman ennen klo 18 keskuskirjasto Oodi ilmoitti peruvansa tilavarauksen yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnon perusteella, jonka mukaan tapahtuman järjestäminen vain värillisille ei ole syrjintää, mutta vastaavasti tapahtuma vain suomalaisille täyttää syrjinnän tunnusmerkit.

”Kummastuttaa kuinka lain tulkinta voi muuttua näinkin räikeästi vain reilun kolmen tunnin aikana. On kuitenkin hyvä, että yhdenvertaisuusvaltuutettu myönsi rehellisesti suomalaisten olevan toisen luokan kansalaisia omassa maassaan. Juuri tähän epäkohtaan Sinimusta Liike vaatii muutosta”, kommentoi Sinimustan Liikkeen puheenjohtaja Tuukka Kuru.

Äärivasemmiston luomasta paineesta huolimatta Sinimusta Helsinki ei aio muuttaa suunnitelmiaan vaan lukupiiri järjestetään suunnitellusti keskuskirjasto Oodissa 19.3.2022 klo 18. Toivotamme kaikki tervetulleiksi lukupiiriin tutustumaan Esa Paloniemen kirjaan Neljätoista sanaa. Lukupiiristä on luvassa livelähetys Sinimustan Liikkeen sosiaalisen median kanavilla.

Lisätietoja:

Tuukka Kuru
[email protected]

Toni Jalonen
[email protected]