Valikko Sulje

Muistokirjoitus: Richard Lynn 1930–2023

lynn

Brittiläinen psykologian professori Richard Lynn kuoli maanantaina 17. heinäkuuta 2023. Hän oli 93-vuotias. Hänen kuntonsa oli heikentynyt jo jonkin aikaa ja hän menehtyi rauhallisesti nukkuessaan. Lynn tunnettiin tutkimuksistaan, jotka käsittelivät rotujen ja älykkyyden suhdetta. Hän ei kaihtanut muitakaan kiistanalaisia aiheita, kuten miesten ja naisten välisiä älykkyyseroja sekä eugeniikkaa. Lynnin ajatuksia pidettiin laajasti sopimattomina ja ne leimattiin pseudotieteeksi. Hänen tutkimuksensa asettuivat modernin ajan eetosta vastaan ja olivatkin uraauurtavan rohkeita. Hänen ajatustensa epäajanmukaisuudesta huolimatta ne tarjosivat vastauksia aikamme ongelmiin. Lynn jatkoi tutkimustyötään ja niiden julkaisua lähes elämänsä loppuun asti ja oli erityisen tuottelias eläkepäivinään.

Richard Lynniä voi pitää ensimmäisenä tutkijana, joka perehtyi tieteellisesti kansojen älykkyyksien eroihin. Nuorena hänelle opetettiin yliopistossa, että eri rodut ovat henkisissä kyvyissään yhdenvertaisia ja Yhdysvaltojen valkoisen ja mustan väestön älykkyyserot johtuivat syrjinnästä. Kansojen synnynnäiset erot eivät alkaneet avautua Lynnille mustien ja valkoisten erojen kautta vaan perienglantilaisesti hahmottamalla irlantilaisten ja englantilaisten välisen eron: muuttaessaan Irlantiin Lynn huomasi, että irlantilaisten älykkyysosamäärä oli englantilaisten vastaavaa pienempi ja kuinka tämä heijastui näiden kansojen yhteiskunnissa. 1960-luvulla Irlannin ja Britannian väestöjen älykkyysosamäärissä oli noin kymmenen pisteen ero ja Irlanti oli Britanniaa myös kansantaloudellisesti selvästi jäljessä. Tämä havainto johti Lynnin päätyöhön, sen tutkimiseen, kuinka kansojen väliset älykkyyserot vaikuttavat eri maiden bruttokansantuotteisiin.

Tämän teorian esittely on aiheena Lynnin päätyössä, kirjassa IQ and the Wealth of Nations, jonka hän julkaisi emeritusprofessorina vuonna 2002 yhdessä valtio-opin emeritusprofessori Tatu Vanhasen kanssa. Lynn ei ollut emeritusprofessori elämänsä loppuun asti, vaan vuonna 2018 yliopisto poisti hänen tittelinsä. Ylioppilaskunta oli vaatinut sen poistamista, koska sen mukaan Lynnin lausunnot olivat rasistisia ja seksistisiä. Lynn on näin ollen ainoa emeritusprofessori, joka on menettänyt arvonimensä. Hän katsoi 2010-luvun geenitutkimuksen vain vahvistavan teoriansa rotujen eroista.

Vainosta ja herjoista huolimatta Lynn puolusti tutkimuksiaan ja uskoi, että totuus voittaa.

N.A. Saramo