Suurten sosiaalisen median alustojen nousu 2010-luvulla on mullistanut kansalaiskeskustelun. Siinä missä ennen tavallinen tallaaja pääsi mukaan paikallislehtien tekstiviestipalstoilla tai torien makkarakojuilla, kun poliitikot joskus rahvaan sekaan vaivautuivat, nykyään kuka tahansa voi osallistua keskusteluun kotisohvaltaan pienellä vaivalla. Facebookin paikallisryhmissä otetaan kantaa oman kylän asioihin, X:ssä (ent. Twitter) ihmiset pääsevät suoraan huutelemaan päättäjille ja TikTokissa puidaan kaikki poliitikkojen puheet sanasta sanaan läpi. Sosiaalinen media on myös murentanut perinteisen median valtaotetta: ihmiset jakavat uutisia toisilleen vaihtoehtomedioista ja blogeista sekä saavat äänensä kuulumaan ilman median ennakkosensuuria. Onkin täysin selvää, että myös kansallismielisten tulee olla näkyvillä somessa.
Suomen suurimmat kansalaiskeskusteluun käytetyt somealustat, Facebook, Instagram, X, ja TikTok ovat kaikki ulkomaalaisomisteisia: TikTok kiinalaisten ja muut amerikkalaisten. Liberaalidemokraattinen järjestelmä ei kuitenkaan näe sen kummempaa ongelmaa siinä, että Suomi on ulkoistanut näinkin tärkeän yhteiskuntansa elementin kokonaan vierasvalloille. EU on pyrkinyt parantamaan kansalaistensa yksityisyyden suojaa esimerkiksi GDPR-asetuksella, mutta tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että käyttäjien tiedot ovat kuitenkin loppupeleissä ulkomaalaisomisteisilla palvelimilla vierasvaltojen alaisuudessa. Tätä vielä pahempaa on se, että yhteiskunta on tullut riippuvaiseksi sosiaalisen median alustoista yksilötasolla, ja kansalaisista on tullut eräänlaisia ulkomaalaisten some-huumetta tarjoavien diilereiden asiakkaita.
Yhdysvalloissa sananvapautta ei rajoiteta lakisääteisesti käytännössä lainkaan, joten somealustoilla on hyvin vapaat kädet päättää itse pelisäännöistään. Alustoilla on kuitenkin sama ongelma kuin perinteisillä uutismedioillakin, eli ne eivät itsessään tuota juurikaan rahaa, vaan toiminta perustuu mainostuloihin. Tämä antaa rahoittajille suunnatonta valtaa puuttua alustojen sisältöön, mistä olemme nähneet vastikään esimerkin, kun juutalaisten edunvalvontajärjestö ADL (Anti-Defamation League) painosti X:n omistajaa Elon Muskia puuttumaan palvelussa esiintyvään antisemitismiin. Muskin omien sanojen mukaan ADL:n toimet ovat laskeneet alustan mainostuloja 60 % (CNN 5.9.2023).
Rahoittajien (pienistä) hatuista repäistyt säännöt ovat ongelmallisia suomalaisten oikeusturvan kannalta, koska käyttäjä voi ladata palveluun sisältöä, joka saattaa rikkoa Suomen lakia, mutta on palvelun sääntöjen mukaista. Vastaavasti käyttäjä voi saada ikuisen porttikiellon palveluun, vaikka toimisi täysin Suomen lakien puitteissa. Vielä suurempi ongelma on alustoilla esiintyvä systemaattinen ”vääränlaisten” mielipiteiden vainoaminen. Sinimustan Liikkeen ryhmä Facebookista poistettiin vuoden 2023 eduskuntavaalien alla, minkä lisäksi jäsenemme saivat porttikieltoja. Facebookin emoyhtiö Metan harjoittama sensuuri on jatkunut siitä lähtien, ja jäsentemme tilejä on bännätty aina, kun ne ovat saaneet jonkinlaista nostetta. Nykyään Facebook ei anna edes julkaista linkkiä, jossa lukee sinimustaliike.fi.
Historiallisesti Suomi on ollut digitaalisen verkkoviestinnän mallimaa: Suomessa keksittiin IRC-protokolla, joka oli maailman ensimmäisiä pikaviestimiä, Nokia mullisti aikanaan mobiilimaailman ja olemme aina olleet kärkimaita langattomissa verkkoyhteyksissä. Internetin aikakaudelta 1990-luvulta monet muistavat purkit ja 2000-luvulta foorumit sekä erityisesti IRC-Gallerian. Onkin täysin luontevaa, että Suomi ottaisi sekä historiansa että nykyisyytensä perusteella askeleen sivulle päin.
Ehdotan kansainvälisten somejättien vaihtoehdoksi suomalaisten omaa valtiollista sosiaalisen median alustaa, jossa suomalaiset voisivat tutustua, keskustella ja lopulta ystävystyä keskenään. Tässä sosiaalisessa mediassa jokainen ihminen esiintyisi omalla nimellään ja halutessaan omilla kasvoillaan. Tunnistautumiseen vaadittava teknologia löytyy jo; meillä on toimiva Suomi.fi-palvelu, joka mahdollistaa rekisteröitymisen henkilötunnuksen kautta. Suomi.fi-palvelua voitaisiin laajentaa myös jossain määrin alaikäisille, koska heiltäkin usein löytyvät tarvittavat vanhempien sallimat tunnistautumisvälineet palveluun.
Tämä uudenlainen kansallinen sosiaalinen median toimisi täysin Suomen lainsäädännön puitteissa ja takaisi käyttäjilleen ne oikeudet ja velvollisuudet, jotka heille kuuluvat. Lakia rikkoessaan käyttäjät saisivat asiaankuuluvan porttikiellon, joka kuitenkin lakkaisi rangaistuksen päätyttyä. Lisäksi alaikäisten käyttäjien kokema vääryys, kuten seksuaalinen ahdistelu, tulisi helpommin virkavallan näkyville. Tämän julkisen foorumin tavoitteena on taata koko kansakunnan kaipaama julkinen keskustelu. Hinnan ei pitäisi olla este, sillä Suomi on käyttänyt toistuvasti veronmaksajien rahoja miljoonaluokan digitalisaatiohankkeisiin, kuten koronapasseihin ja sote-alan uudistuksiin. Kustannukset kansallisen sosiaalisen median palveluun olisivat varsin pienet esimerkiksi Yleisradion kokonaisbudjettiin verrattuna.
On aika panna loppu nykyisten harmaantuvien päättäjien välinpitämättömyydelle. Sinimusta Liike haluaa kansallistaa sosiaalisen median ja palauttaa kansalaiskeskustelun takaisin suomalaisille.
Eero Molkoselkä, Sinimustan Liikkeen eurovaaliehdokas